Jevy Web Development

Webshop overname: hoe de juiste prijs te bepalen

Als jij overweegt om een webshop over te nemen of jouw eigen webshop te verkopen. Dan is het belangrijk om de juiste prijs voor deze webshop overname te bepalen. We delen hier een aantal handige tips om jou bij het bepalen van een eerlijke prijs voor een webshop overname te assisteren.
Hieronder vind je de belangrijkste factoren die jij daarbij in overweging moet nemen.

Spannende ontdekking: meisje bezig met laptop met tekst 'Nieuw product' op scherm

1. De omzet en winst

Eén van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de webshop overname prijs is de omzet en winst van deze webshop. Kijk daarvoor naar de jaarlijkse omzet plus de winst van de afgelopen jaren. Zo krijg je een impressie van de financiële prestaties van de webshop. Een hogere omzet plus winst betekent over het algemeen een hogere waarde voor de webshop. Maar vergeet niet om ook met andere factoren die de waarde ervan kunnen beïnvloeden rekening te houden.

Naadloze verbinding: persoon verdiept in QR-code mobiele telefoon, e-commerce website geopend op laptop

2. Het groeipotentieel

Het groeipotentieel van een webshop is een belangrijke factor bij het bepalen van de webshop overname prijs. Een webshop met een groot groeipotentieel kan immers een hogere prijs rechtvaardigen. Zelfs als de huidige omzet en winst nog niet eens zo hoog zijn. Kijk daarvoor naar de markt waarin de webshop actief is plus de concurrentie. Onderzoek daarnaast de mogelijkheden om het productaanbod of de doelgroep uit te breiden. Zo kun je een prima idee van het groeipotentieel krijgen.

Strategische focus: dame verdiept in monitor met raketsymbool en 'strategie'-tekst

3. Het klantenbestand

Een groot klantenbestand is een waardevolle troef voor elke webshop. Want een webshop met een groot en loyaal klantenbestand zal waarschijnlijk een hogere webshop overname prijs hebben. Dit in vergelijking met een webshop met een kleiner of minder betrokken klantenbestand. Kijk dus vooral naar het aantal klanten, de herhaalaankopen en de klantretentie om zo een goed idee van de waarde van het klantenbestand te krijgen.

Verkoopsucces stimuleren: persoon die bezig is met telefoongesprek, monitorscherm toont opwaarts trending staafdiagram met 'VERKOOP

4. De voorraad en leveranciers

Je moet bij het bepalen van de webshop overname prijs ook rekening met de voorraad en de leveranciers van de webshop houden. Een webshop met een grote voorraad en goede relaties met betrouwbare leveranciers kan per slot van rekening een hogere prijs rechtvaardigen. Houd er echter ook rekening mee dat een te grote voorraad een risico op zich kan vormen. Dit geldt vooral als het om producten met een beperkte houdbaarheid gaat. Of een relatief snel veranderende afzetmarkt.

Empowered Social Media Shopper: meisje omarmt Facebook-bericht, luidspreker en boodschappentas in de hand, omringd door social media-iconen

5. De technische aspecten

De technische aspecten van een webshop zijn ook belangrijk bij het bepalen van de webshop overname prijs. Denk hierbij onder meer aan het e-commerce platform, de gebruikte software en de kwaliteit van de website. Een webshop met een aantrekkelijke en goed ontworpen gebruikersinterface plus up-to-date software. Zal waarschijnlijk een hogere waarde hebben dan een webshop met verouderde technologie of een slecht functionerende website. Houd er bovendien altijd rekening mee dat het upgraden van de achterliggende technologie ook extra kosten met zich mee kan brengen.

Groei visualiseren: desktopmonitor op bureau met 'groeiende' tekst op scherm

6. De reputatie en het merk

De reputatie en het merk van een webshop zijn cruciaal voor het lange termijn succes. Een webshop met een sterke reputatie en een bekend merk zal daarom waarschijnlijk een hogere webshop overname prijs hebben dan een webshop met een zwakke reputatie of een onbekend merk. Kijk daarnaast naar de beschikbare online reviews, sociale media aanwezigheid en eventuele ontvangen awards. Om op deze wijze een goed idee te krijgen van de reputatie en het merk van de webshop.

Groei stimuleren: laptopscherm geeft staafdiagram weer met 'groei'-tekst, omringd door bril, notitieboekje en kopje koffie

7. De juridische en fiscale aspecten

Je moet tot slot bij het bepalen van de webshop overname prijs met eventuele juridische en fiscale aspecten rekening houden. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan openstaande schulden, lopende rechtszaken of fiscale verplichtingen. Het is van top belang om dit soort zaken grondig te onderzoeken en eventuele risico’s in kaart te brengen. Doe dit ongetwijfeld voordat jij een definitieve beslissing over de webshop overname prijs neemt.

Ask Our Live Support Via Chat